Utdelning av året 2022 priser kommer att ske i Eskilstuna på Folk och Kultur, kl 13:30-14:00, 11 feb 2023. Vi kommer även ställa ut på mässan.

Filmmaker of the Year

Regissör Edward Berger (Tyskland)

Motivering: Han har visat på den stora kontrasten i ett förlorat krig (1a världskriget) hur människor förändras från livsglädje, visioner och vänskap till kaos, sönderfall och död. En mästare i manus, regi och bildberättelse. Filmen ”Im Westen nichts Neues” (På västfronten intet nytt)

Årets Regionpris

Henrik Pilerud, regissör, Västerås.

Motivering: Har genom talang, hårt arbete och envishet bevisat att man kan genomföra ett större projekt som en långfilm på egen hand, utan några större bidrag regionalt eller nationellt. Han har också skapat distribution av sin färdiga film både nationellt som internationellt.

Årets Stjärnskott

Inez Dahl Torhaug, skådespelerska.

Motivering: Hon har påvisat genom sin rollgestaltning med en stor närvaro, känsla och energi som en viktig och drivande beståndsdel i berättelsen UFO Sweden.

Årets Barn/ungdomsskådespelare

Kerstin Linden, skådespelerska.

Motivering: Hon har genom sin rollgestaltning i adventskalendern 2022 och tidigare filmproduktion visat på stor känsla, medvetenhet och professionalism i sina olika roller.